Ik behaalde mijn postgraduaat tot equicoach bij Vives in samenwerking met Equicoaching®.

Op vraag kan U vanaf heden ten dage een equicoachtraject volgen. Een equicoachtraject start met een intake. Afhankelijk van de omstandigheden zal de intake plaatsvinden in de praktijk of bij de paarden.

Equicoaching® methode

Equicoaching® is een vorm van coaching met paarden waarbij u samen met het paard op zoek gaat naar uzelf. Het is een vorm van ervaringsgericht leren. Het antwoord ligt in onszelf en samen met de paarden wordt er naar deze antwoorden op zoek gegaan. Door middel van eenvoudige oefeningen naast het paard wordt u gestimuleerd om uw doelen helder voor te stellen en ze daarna zelf te formuleren.

  • Tijdens de oefeningen wordt u zich meer bewust van uw eigen gevoelens, gedrag en denken, uw eigen persoonlijkheid en uw capaciteiten, maar ook van uw eigen verbeterpunten.
  • Op deze manier ervaart u op een begrijpelijke manier de overeenkomsten tussen wat er tijdens de sessie gebeurt en wat er in uw eigen leefwereld gebeurt. Bij de deelnemers zorgt dit voor een verhelderend effect.
  • Zo wordt u zich bewust van verankerde houdingen en gedragspatronen die in het verleden werden aangeleerd of nodig waren.

De Equicoaching®-methode laat u toe om samen met de paarden te experimenteren met nieuwe patronen tot u een gedragspatroon ontdekt waar u zich goed bij voelt. Een gedragspatroon dat u verder ook helpt bij de ontwikkeling van uw persoonlijke communicatie en gedragingen. Zo zult u in het dagelijkse leven tot nog betere oplossingen kunnen komen.

De sterkte van de methode

Wanneer mensen met elkaar communiceren, krijgt men slechts één kans om een boodschap over te brengen. Het is onmogelijk om een eerste indruk terug te nemen, zichzelf te verontschuldigen en het dan opnieuw op een andere manier aan te brengen. Stel dat we dit toch willen proberen, dan zal het voor de ontvanger zeer moeilijk zijn om deze eerste indruk te vergeten en er zijn mening niet door te laten beïnvloeden.

Paarden laten het wel toe om dit leerproces aan te gaan. Binnen een sessie kan een deelnemer telkens weer op zoek gaan naar nieuwe manieren om te overtuigen. Dit is mogelijk omdat paarden steeds natuurlijk en eerlijk zullen reageren op een benadering. Wanneer men deze benadering aanpast, zal men dus elke keer een spontane reactie krijgen vanuit het nu. Het paard zelf leeft in het nu. Wat enkele minuten ervoor gebeurde, is niet langer relevant.

Deelnemers kunnen tijdens een Equicoaching®-sessie steeds nieuwe gevoelens, gedachten en benaderingen uittesten en bijschaven tot ze het gewenste resultaat bekomen. Door middel van deze ervaring kan een deelnemer zelf leren hoe men in dagdagelijkse situaties hun eigen gedrag kan aanpassen om het gewenste resultaat te bekomen.